ТАБЛИЦЯ хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування
(Відповідно до додатка 10 до п. 1.30 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227)
(у перерахунку на 100 г їстівної частини продукту)
Найменування продукту | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Енергетична цінність, ккал |
Горох | 20,5 | 2,0 | 54,3 | 298 |
Борошно | 10,6 | 1,3 | 73,2 | 331 |
Крупа манна | 10,3 | 1,0 | 67,9 | 328 |
Крупа гречана | 12,6 | 3,3 | 63,2 | 335 |
Рис | 7,0 | 1,0 | 71,8 | 330 |
Пшоно | 11,5 | 3,3 | 67,2 | 348 |
Крупа вівсяна | 11,0 | 6,1 | 52,5 | 303 |
Крупа «Геркулес» | 11,0 | 6,2 | 51,4 | 305 |
Крупа перлова | 9,3 | 1,1 | 67,5 | 320 |
Крупа ячна | 10,0 | 1,3 | 67,7 | 324 |
Макаронні вироби | 10,4 | 1,1 | 69,8 | 337 |
Хліб житній | 6,6 | 1,2 | 41,1 | 202 |
Хліб пшеничний | 7,6 | 0,9 | 46,9 | 231 |
Булка міська | 7,8 | 2,5 | 50,7 | 261 |
Сухарі | 10,9 | 1,5 | 69,6 | 341 |
Цукор | – | – | 99,8 | 379 |
Крохмаль картопляний | 0,1 | – | 79,6 | 327 |
Какао | 24,2 | 17,5 | 33,4 | 380 |
Карамель із фруктовою начинкою | 0,1 | 0,1 | 92,2 | 357 |
Помадка | 2,2 | 4,6 | 83,6 | 364 |
Печиво | 8,3 | 8,8 | 75,6 | 418 |
Молоко нормалізоване | 2,8 | 2,5 | 4,7 | 52 |
Сметана 15%-жирн. | 2,9 | 15,0 | 3,05 | 158,8 |
Сметана 20%-жирн. | 2,8 | 20,0 | 3,2 | 206 |
Сир кисломолочний напівжирний | 18,0 | 9,0 | 2,0 | 159 |
Сир кисломолочний 18%-жирн. | 14,0 | 18,0 | 2,8 | 232 |
Масло вершкове (селянське) | 1,3 | 72,5 | 0,9 | 661,3 |
Масло топлене | 0,3 | 98,0 | 0,6 | 887 |
Сир російський | 23,0 | 29,0 | – | 360 |
Олія | – | 99,9 | – | 899 |
Горошок зелений | 5,0 | 0,2 | 13,8 | 73 |
Кабачки | 0,6 | 0,3 | 5,2 | 23 |
Капуста білокачанна | 1,8 | 0,1 | 5,7 | 27 |
Капуста цвітна | 2,5 | 0,3 | 5,4 | 30 |
Картопля | 2,0 | 0,4 | 16,3 | 80 |
Цибуля зелена | 1,3 | – | 4,4 | 19 |
Цибуля ріпчаста | 1,4 | – | 9,8 | 41 |
Морква | 1,3 | 0,1 | 8,4 | 34 |
Огірки | 0,8 | 0,1 | 3,3 | 14 |
Буряк | 1,5 | 0,1 | 10,0 | 42 |
Томати | 1,1 | 0,2 | 4,6 | 23 |
Яблука | 0,4 | 0,4 | 10,4 | 45 |
Капуста солона | 1,8 | – | 3,2 | 19 |
Огірки солоні | 0,8 | 0,1 | 2,3 | 13 |
М’ясо яловиче 1 категорії | 18,6 | 16,0 | – | 183 |
Свинина м’ясна | 18,7 | 2,9 | – | 101 |
Нирки | 13,6 | 2,5 | – | 77 |
Ковбаса лікарська не нижче 1 ґатунку | 12,8 | 22,2 | 1,5 | 257 |
Сосиски молочні не нижче 1 ґатунку | 11,0 | 23,9 | – | 266 |
Сардельки не нижче 1 гатунку | 11,4 | 18,2 | 1,5 | 215 |
Кури 1 категорії | 18,2 | 18,4 | 0,7 | 241 |
Яйце куряче | 12,7 | 11,5 | 0,7 | 157 |
Риба тріска | 16,0 | 0,6 | – | 69 |
Сік яблучний | 0,5 | – | 9,1 | 38 |
Сік виноградний | 0,3 | – | 13,8 | 54 |
Сік томатний | 1,0 | – | 3,7 | 19 |