Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт
(Відповідно до п. 3.5 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227)
Продукти і страви |
Дієта № 5 | Дієта № 7 | Дієта № 8 |
Хліб | Пшеничний, не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, печиво галетне | Пшеничний, не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, дієтичний, безсольовий | Житній |
Супи | З овочами, крупами, із вермішеллю, молочні, фруктові | Вегетаріанські з різних овочів, круп, молочні, фруктові; борщі | Овочеві, 1–2 рази в тиждень |
Страви з м’яса | Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати | Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Допускається наступне легке обсмажування | Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик переважно у відвареному вигляді |
Страви з риби | Риба варена, запечена після відварювання | Риба варена, допускається після відварювання легке обсмажування | Нежирні сорти риби у відвареному, паровому вигляді |
Страви і гарніри з овочів | Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені. Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку) | Овочі варені і сирі не подрібнені, картопля у «мундирі». Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку) |
Овочі у сирому і вареному вигляді, картопля і буряк через день, солоні овочі 1–2 рази на тиждень |
Страви і гарніри з круп і макаронних виробів | Різні каші, пудинги, запіканки з круп, вермішель, локшина домашня | Див. дієту № 5 плюс круп’яні котлети | Каші розсипчасті |
Яйця і страви з них | Яйця варені, омлет | Яйця варені, омлет | Яйця варені, омлет |
Фрукти, ягоди, соки | Ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді, киселі, компоти, яблука сирі і печені | Різні фрукти і ягоди у свіжому вигляді й у стравах, сухофрукти (курага, родзинки тощо) | Фрукти і ягоди у свіжому вигляді, солодкі сорти обмежують |
Кондитерські вироби | Цукор, варення, джем, мед, мармелад, зефір, вершкова карамель | Цукор, варення, джем, карамель фруктова, мармелад, зефір, льодяники | Цукор, варення, джем обмежено |
Молочні продукти і страви | Молоко, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники) | Див. дієту № 5 | Молоко, кефір, кисле молоко промислового виробництва, сир кисломолочний у стравах |
Жирні продукти | Олія, масло вершкове, вершки, сметана | Див. дієту № 5 | Масло вершкове, олія, сметана |
Напої | Чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини | Див. дієту № 5 | Чай, фруктові й овочеві соки, відвар шипшини |