Навчально-виховний комплекс № 24

"Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня"

Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт

(Відповідно до п. 3.5 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227)

Продукти
і страви
Дієта № 5 Дієта № 7 Дієта № 8
Хліб Пшеничний, не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, печиво галетне Пшеничний, не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, дієтичний, безсольовий Житній

Супи З овочами, крупами, із вермішеллю, молочні, фруктові Вегетаріанські з різних овочів, круп, молочні, фруктові; борщі Овочеві, 1–2 рази в тиждень
Страви з м’яса Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Допускається наступне легке обсмажування Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик переважно у відвареному вигляді
Страви з риби Риба варена, запечена після відварювання Риба варена, допускається після відварювання легке обсмажування Нежирні сорти риби у відвареному, паровому вигляді
Страви і гарніри з овочів Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені. Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку) Овочі варені і сирі не подрібнені, картопля у «мундирі».
Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку)
Овочі у сирому і вареному вигляді, картопля і буряк через день, солоні овочі 1–2 рази на тиждень
Страви і гарніри з круп і макаронних виробів Різні каші, пудинги, запіканки з круп, вермішель, локшина домашня Див. дієту № 5 плюс круп’яні котлети Каші розсипчасті
Яйця і страви з них Яйця варені, омлет Яйця варені, омлет Яйця варені, омлет
Фрукти, ягоди, соки Ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді, киселі, компоти, яблука сирі і печені Різні фрукти і ягоди у свіжому вигляді й у стравах, сухофрукти (курага, родзинки тощо) Фрукти і ягоди у свіжому вигляді, солодкі сорти обмежують
Кондитерські вироби Цукор, варення, джем, мед, мармелад, зефір, вершкова карамель Цукор, варення, джем, карамель фруктова, мармелад, зефір, льодяники Цукор, варення, джем обмежено
Молочні продукти і страви Молоко, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники) Див. дієту № 5 Молоко, кефір, кисле молоко промислового виробництва, сир кисломолочний у стравах
Жирні продукти Олія, масло вершкове, вершки, сметана Див. дієту № 5 Масло вершкове, олія, сметана
Напої Чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини Див. дієту № 5 Чай, фруктові й овочеві соки, відвар шипшини