Навчально-виховний комплекс № 24

"Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня"

Ласкаво просимо, дорогі діти та їх батьки!
Колектив Уманського навчально-виховного комплексу № 24 вітає Вас.
На нашому сайті Ви зможете дізнатися про нашу установу, бути в курсі всіх подій, які відбуваються в наших стінах, познайомитись з тими, хто виховуває Ваших дітей.
Ми будемо щиро раді, якщо Вам у нас сподобалось
З повагою, Колектив НВК № 24.

Природні ліки

Брокколі

броколлі— однолітня рослина сімейства капустних, являє собою темно-зелені суцвіття. Містить клітковину, калій фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, сірку, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провітамін А. Калорійність брокколі в 100г — 25ккал. Регулярне вживання брокколі являється відмінною зброєю проти стресів, а також мобілізує нашу імунну систему, запобігає анемії, інфекції, хворобам печінки. Брокколі містить сульфорафан — це природна сполука, яка блокує поділ ракових клітин та запобігає подальшому розвитку хвороби. Крім того вживання брокколі уповільнює процес старіння!

Брюссельська капуста

брюсельська капуста— дволітня рослина сімейства капустних, в їжу вживаються зелені листові головки, містить клітковину, залізо, фосфор, калій, вітамін С, вітаміни групи В, провітамін А. Калорійність брюссельської капусти в 100 г — 25—34 ккал. Майбутнім мамам рекомендується включати в раціон брюссельську капусту як джерело фолієвої кислоти. Вона необхідна для правильного розвитку нервової системи та зменшує ризик вроджених вад у дітей.

 

Вишня

вишня— має цінні смакові якості. Вона містить рибофлавін, рутин, каротин, фолієву та нікотинову кислоти, має велику кількість різноманітних мінеральних речовин, та дуже цінні для укріплення стінок кровоносних судин, знижують тромбоутворення. Вишню особливо корисно вживати для профілактики тромбофлебіту, мозкового інсульту, інфаркту міокарда. Вона покращує апетит, тому її рекомендують ослабленим дітям. В народній медицині використовують як засіб для зниження температури та при захворюваннях нервової системи. Пектини зменшують всмоктування токсичних речовин із кишківника.

Зелений горошок

зелений горошок— однолітня бобова рослина. В їжу використовуються зелені зерна. Горошок — це улюблений овоч нашого дитинства. Він не тільки дуже смачний, а й являє собою унікальне поєднання корисних речовин: відмінне джерело білків, вуглеводів, клітковини, містить залізо, калій, фосфор, цинк, вітамін С, вітаміни групи В. Калорійність горошку в 100 г — 79 ккал. Вживання його понижає рівень холестерину; захищає від раку, позитивно впливає на кісткову тканину. Це ліки від втоми, анемії, покращує розумову діяльність, допомагає вирішувати проблеми імунної системи. Забезпечує організм енергією, не підвищуючи при цьому рівень цукру в крові.

Картопля

картопля— один із основних продуктів нашого харчування. В ньому міститься багато калію, необхідного для нормальної роботи серцево-судинної та нервово-м’язової систем, а також для підтримання балансу рідини в організмі. Калій сприяє виведенню із організму надлишкової рідини. В картоплі переважають лужні елементи, завдяки чому вона може нормалізувати кислотно-лужний баланс в організмі.

Квасоля

квасоля— однорічна або багаторічна рослина сімейства бобових. Вирощується для отримання стручків або зерен, що знаходяться в середині стручка. Це культура з повноцінними білками. Вуглеводів в ній в чотири рази менше ніж у зеленому горошку. Квасолю та відвар із неї рекомендують при захворюванні печінки та жовчного міхура, хронічному гастриті, ревматичному поліартриті, сечокам’яних захворюваннях. Протипоказання при нефриті, подагрі, при ожирінні.

 

Кукурудза

кукурудза— зернами містить багато вуглеводів: клітковину, білок, величезну кількість вітаміни групи В, вітамін Е, калій, фосфор, магній, залізо, цинк. Калорійність кукурудзи в 100 г — 97 ккал. Вуглеводи кукурудзи забезпечують організм енергією, не викликаючи жирових відкладень. Магній захищає організм від процесів пов’язаних із захворюваннями і старінням. Вітамін Е запобігає розвитку склерозу. 150 г кукурудзи забезпечує близько 25% необхідної добової норми вітаміну В1, це позитивно впливає на роботу нервової системи, м?язів, серця та утворення червоних тілець крові.

Малина

малина— містись аскорбінову та нікотинову кислоти, ретинол, рибофлавін, мідь, калій. Заліза в ній більше ніж в інших плодах. Вона знижує температуру тіла, являється потогінним засобом, покращує апетит, корисна при малокрів’ї, при захворюваннях нирок, при гастриті. Рекомендується ослабленим після хвороби особам, знімає біль у шлунку, зупиняє блювоту.

 

Морква

морква— дворічна рослина сімейства селерових. Містить вуглеводи, білки, каротин, Вітаміни В1, В2, В6, С, Е, Н, К, РР, а також кальцій, залізо, калій, мідь. Калорійність моркви 100 г — 31 ккал. Завдяки поєднанню цінних вітамінів та мінеральних солей морква попереджає анемію та покращує зір. Із усіх овочів морква містить найбільшу кількість бета-каротину, що сприяє захисту організму від шкідливої дії ультрафіолетових променів, надає шкірі пружність, ніжність та здоровий колір.

Ожина

ожина— родичка малини. Її плоди містять 3,7% глюкози, до 3,2% сахарози, до 2,2% органічних кислот, вітаміни В, Е, А та С, а крім того вона містить калій, мідь та магній. У Древній Греції лікарі використовували плоди ожини для лікування хворого горла, подагри, ран та захворювань шлунка. Використовують при порушенні нервової системи (неврози, істерії, склерози), при гіпертонії. Потогінні, сечогінні, кровозупиняючі властивості. Довготривале вживання компотів та чаїв з ожини відновлює обмін речовин при цукровому діабеті, підсилює апетит.

Перець

перець— теплолюбна рослина, плоди якого в залежності від сорту мають різну форму, колір та розміри. Це джерело вітамінів С і А, а також бета-каротину. Наявність перцю в меню зменшує ризик розвитку раку та емфіземи легень. Калорійність 100 г перцю — 26 ккал. Із усіх овочів після зелені петрушки перець є найбагатшим джерелом вітаміну С. 200 г перцю покривають денну норму дорослої людини в вітаміні С. Крім того перець містить вітамін А, що представляє смертоносний коктейль для вільних радикалів. Цей прекрасний дует запобігає накопиченню холестерину, захищаючи тим самим від склерозу, серцево-судинних захворювань, утворення злоякісних пухлин, катаракти та артриту.

Петрушка

петрушка

— рекомендується при циститі, сечокам’яних захворюваннях, запаленні передміхурової залози, маточних кровотечах, неврозах різноманітного походження, для зменшення набряків, при метеоризмі.

Полуниця

полуниця

— містись аскорбінову та нікотинову кислоти, рутин, рибофлавін, залізо, кальцій, фосфор, магній. Ягоди рекомендовано включати в раціон хворих анемією, при ламкості судин, для покращення кровотворення. Застосовується як сечогінний та потогінний засіб, при гіпертонії, атеросклерозі, ішемічному захворюванні серця.

Помідори

помідори— це найулюбленіший овоч в світі. Найкорисніше вживати його в сирому або свіжозамороженому вигляді. Рекомендовано при дієтах для схуднення, при лікуванні цукрового діабету та захворюваннях нирок. Містять цінну клітковину, а також кальцій, калій, фосфор та багато вітаміну А, В, С та Е. Калорійність 100 г помідор — 19 ккал. Доведено не тільки цілющі властивості помідорів на серце та нирки, але й їх омолоджувальну дію на шкіру. Зрілі помідори завдячують своїм червоним кольором лікопену. Цей натуральний пігмент має надзвичайну дію проти склерозу та пухлин, а особливо зменшує ризик появи раку передміхурової залози. Доведено, що помідори найкраще засвоюються в супах та соусах.

Рис

рис— це зернова культура і, як усі зернові, складається із крохмалю, тобто вуглеводів. Проте, на відміну від інших круп, в ньому немає глютеніну, і це робить його ідеальним для хворих, які не переносять білкових злаків. Вчені підтвердили, що рис, як і інші вуглеводи, може заповнити дефіцит основних вітамінів і мінералів, так як він містить вітаміни групи В, Е, РР, кальцій, мідь, залізо, калій, марганець, фосфор, магній, селен, цинк. До того ж у кожних 100 г сирого рису міститься 4,1 г білку.

Селера

селера— в їжу використовують як наземну (стебла та листя), так і підземну (корінь) частини селери. Містить багато важливих мінеральних речовин, таких як калій, цинк, кальцій, залізо, фосфор, магній, вітаміни С, РР, Е, вітаміни групи В та провітамін А. Калорійність 100 г селери 18 ккал. В китайській медицині селеру використовують в якості ліків від високого тиску. Селера корисна при захворюваннях шлунку, при ревматизмі, ожирінні, захворюваннях сечового міхура.

 

Слива

слива— містить доволі багато вітамінів групи В (підтримують в належному стані нервову систему, борються із втомою та безсонням, покращують настрій), Вітамін С (допомагає боротися з різноманітними інфекціями), провітамін А (покращує зір, знижує чутливість організму до вірусів та робить шкіру ніжною та шовковистою), вітамін К (покращує склад крові, запобігає тромбозам), вітамін Р (укріплює стінки як великих вен та артерій, так і дрібних капілярів). Із мікроелементів сливи багаті на натрій, калій, мідь та залізо. Сливи виводять із організму надлишок холестерину; її використовують при гіпертонії, при запорах, атеросклерозі, захворюваннях нирок, ревматизмі.

Кольорова капуста

цвітна капуста— однорічна рослина сімейства капустних. Вона низькокалорійна, але дає відчуття ситості, завдяки чому її можна їсти, не остерігаючись набрати зайві кілограми. Калорійність 100 г цвітної капусти — 21 ккал. Вона містить калій, магній, кальцій, марганець, залізо, мідь, цинк, фтор, каротини, вітаміни С, К, В1, В2, В6. Ензими, які містяться в цвітній капусті, допомагають виводити токсини із організму. Цей овоч рекомендується для профілактики ракових захворювань.

Цибуля ріпчаста

цибуля ріпчаста— багата калієм, кальцієм, залізом, цинком, марганцем. Вона корисна при атеросклерозі та гіпертонії, оскільки знижує рівень холестерину в крові, розширює судини. Зелена цибуля діє як легкий сечогінний та послаблюючий засіб. Вона знімає почуття втоми та сонливості. У людей, які зовсім не вживають цибулю, швидкість звертання крові підвищена, що може призвести до тромбоутворення.

Часник

часник— містить фосфор, залізо, цинк, йод, мідь, кобальт. В ньому мало аскорбінової кислоти, проте багато піридоксину. Часник підвищує захисні функції організму до застудних захворювань, володіє антимікробною та легкою знеболювальною дією, сприяє покращенню роботи серця, нирок та процесу травлення. Знижує рівень цукру в крові, рекомендується при лікуванні атеросклерозу та гіпертонії.

Чорна смородина

чорна смородина— збагачує організм вітамінами, покращує травлення, служить засобом профілактики гіповітамінозних станів. Ця ягода багата аскорбіновою кислотою, рутином, цианокобаламіном, залізом. Вживаючи 50 г ягід ми покриваємо добову норму вживання вітаміну С та рутину. Із інших вітамінів в ній містяться тіамін, піридоксин, рибофлавін, а також мікроелементи: калій, кальцій, йод, фосфор, мідь, цинк та ін. Рекомендується при малокрів’ї, захворюванні судин, крововиливах, ревматизмі, гастриті з пониженою кислотністю, сечокам’яних захворюваннях, атеросклерозі.

Шампіньйони (печериці)

шампіньони— культивований гриб з білою шляпкою на білій ніжці. Калорійність печериць — 15 ккал. Вони містять клітковину, вітаміни D, Е, РР та вітаміни групи В, а також залізо, калій, фосфор та цинк. Завдяки низькому вмісту натрію відмінним компонентом дієти без солі. Оскільки печериці не містять цукрів та жирів, без проблем можуть включати до раціону діабетикам. Цинк, що міститься в печерицях, мобілізує нашу імунну систему. Печериці є лідером по вмісту рибофлавіну, який скорочує напади головного болю. Шампіньйони також впливають на стан шкіри.

Цілющі властивості яблук

яблукаДва соковитих яблука щодня можуть попередити атеросклероз та інфаркт, бо пектин, що міститься в яблуках, знижує рівень холестерину в крові. Яблуко на ніч сприяє спокійному сну.

Завдяки високому вмісту мінеральних солей яблука (сирі й варені) корисні при ревматизмі, захворюваннях печінки й нирок, при хворобах шкіри.

Яблуко, з’їдене перед обідом, допомагає очищенню кишечнику. При частих запорах потрібно тричі на день пити перед їжею по склянці несолодкого яблучного соку.

І ще для тих, хто цікавиться дієтами: раз на тиждень влаштовуйте яблучний день. Із 500 грамів яблук зваріть компот і розділіть його на 4-6 порцій. Крім компоту пийте тільки мінеральну воду (не менше літра на добу). Але, як і при всіх інших дієтах, спочатку проконсультуйтеся з лікарем.

Корисні властивості гарбуза

гарбузМ’якуш гарбуза багатий на вітаміни В1, В2, В6, РР, Д, Е і С. Цей плід — комора мінеральних речовин: тут містяться залізо, калій, кальцій, фтор, цинк, мідь, сірка. Тому кашу з гарбуза, запечений гарбуз корисно вживати, і старому, і малому.

Лікар-натуропат Світлана Ільїна вказує, що гарбуз справляє виражену очисну дію на організм, насамперед виводить з крові холестерин та інші токсичні речовини, допомагає видаленню зайвої рідини та солей, що вкрай важливо при серцевих та ниркових захворюваннях. Якщо є необхідність позбутися набряків, травознаї радять щоденно споживати до 0,5 кг сирого м’якуша чи 1-2 склянки свіжого соку або 2 кг вареного чи печеного гарбуза впродовж кількох місяців. Слід виокремити ту особливість, що гарбуз м’яко впливає на моторну функцію кишківника й одночасно дезінфікує, тому незамінний у разі закрепів, захворювань товстої кишки (зокрема при колітах).

Сприятливо позначається споживання гарбуза і на стані зубів, адже фтор запобігає карієсу. У разі безсоння, тривожного сну, неврозів п’ють гарбузовий сік із медом.

Досить цілюще і гарбузове насіння, в якому міститься 20 відсотків жирної олії, білок, цукор, саліцилова кислота, лецитин тощо. Використовують насіння як глистогінний засіб, рекомендують його їсти чоловікам для профілактики захворювань простати.
А жінкам, які приятелюють з гарбузом, не доведеться звертатися до косметологів.

Гарбуз печений

На 4 порції: 2 столові ложки олії, 1 столова ложка кмину, 800 г печеного гарбуза, 75 г родзинок, 2 столові ложки меду, 1 лимон, сіль за смаком.

Розігріти духовку до 190 градусів. Гарбуз вимити. Довгою спицею зробити в ньому кілька проколів. Покласти на деко плодоніжкою догори, поставити у духовку і запікати 1,5-2 години. Коли вистигне, розрізати навпіл, почистити від насіння, волокон і шкі-рки.

З лимона вичавити сік, змішати з медом. Родзинки замочити в теплій воді. М’якоть гарбуза нарізати кубиками. Розігріти в сковороді олію. Обсмажити гарбуз впродовж 2 хвилин, додати кмин і готувати ще 2 хвилини. Родзинки відтиснути, додати до гарбуза разом з медом і лимонним соком. Посолити. Накрити кришкою і тушкувати на помірному вогні 5 хвилин.

Час запікання гарбуза в духовці залежить від його розміру. Гарбуз вагою до 3 кг буде готовий через годину. Верх гарбуза під час запікання краще прикрити фольгою.

Календар
Октябрь 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Сен    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031