Навчально-виховний комплекс № 24

"Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня"

НОРМИ харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(Відповідно до додатка 2 до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591)

(денна норма на одну дитину, г)

Найменування продукту Вікова група (років)
від 1 до 3 від 3 до 6 (7)
Кількість приймання їжі
3 4 3 4

Хліб житній 20 30 40 60
Хліб пшеничний 55 80 80 120
Борошно пшеничне 15 20 25 32
Крохмаль 3 3 4 4
Крупи, бобові, макаронні вироби 30 40 45 50
Картопля 130 150 190 220
Овочі різні 180 210 230 260
Фрукти свіжі, цитрусові 45 90 100 100
Соки 50 50 70 100
Фрукти сушені 10 10 10 10
Кондитерські вироби 5 15 15 20
Цукор 35 40 45 50
Мед, медопродукти 1 1 2 2
Масло вершкове 12 19 21 25
Олія 6 9 9 15
Сало 1 1 2 2
Яйця, шт. 1/4 1/2 1/2 1/2
Молоко, кисломолочні продукти 350 450 400 500
Сир кисломолочний 35 40 45 50
Сир твердий 3 3 5 5
Сметана 5 10 10 15
М’ясо, м’ясопродукти 60 85 100 110
Риба, рибопродукти 20 25 45 50
Кава злакова, цикорій 1 1 4 4
Какао 1 1 2 2
Чай 0,2 0,2 0,2 0,2
Сіль, сіль йодована 2 2 5 8
Дріжджі 1 1 1 1,5
Лавровий лист 0,05 0,05 0,1 0,1
Сухарі панірувальні 2 3 2 3
Томатна паста 2 3 2 3
Ванільний цукор 0,1 0,1 0,1 0,1
Кислота лимонна 0,1 0,1 0,1 0,1
Хімічний склад:
Білки 46,6 60,6 68,1 81,5
у тому числі тваринні 29,1 37,5 48,4 48,5
Жири 45,6 63,5 71,7 86,5
у тому числі рослинні 8,4 12,3 12,7 17,8
Вуглеводи 167,6 229,3 239,2 298,8
Енергоцінність, ккал 1267,2 1731,2 1874,8 2299,4

Примітки.

Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5%, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 50 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 г.

 У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10% для придбання свіжих овочів і фруктів.