Навчально-виховний комплекс № 24

"Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня"

Народні рецепти від застуди та грипу з різних країн

чайМедицина навчилася справлятися з багатьма серйозними захворюваннями, а банальні застуда та грип до цих пір залишаються без дієвої протидії. Тому так цінуються народні методи боротьби з вірусними атаками. Але найважливіша умова збереження здоров’я — правильне харчування. Дізнайся, як справляються з ГРВІ в різних частинах земної кулі.

Гарячі напої (чай, відвари, збори) дієві лише на початку захворювання — вони дають можливість гарненько прогрітися. При підвищенні температури, забудь про гаряче. Організм і так кинув всі сили на те, щоб упоратися спочатку з недугою, а потім з самим жаром, а тут ще гарячі напої!

Вивчи рецепти здоров’я різних кухонь світу і підбери для себе оптимальне меню: щоб і смачно було, і  сприяло одужанню!

По-японськи. Повернувшись додому, хворий японець випиває 10 чашок гарячого зеленого чаю. Цей цілющий напій багатий катехинами — особливими речовинами, що володіють противірусною активністю. Ще одне японське «ноу-хау» — морозиво з риби. Вміщені в ній речовини зміцнюють імунітет, а холод сприяє місцевому загартовуванню слизових оболонок. Цей делікатес не залишить байдужими справжніх гурманів! Сьогодні в Японії крім ескімо о’фіш зі звичайної риби виробляють сорти з ще більш екзотичним смаком — з китового м’яса, вугра, молюсків. Є й зовсім дивовижні варіанти: наприклад, пломбір з маринованої орхідеї, торт-морозиво з мягкошкірих черепах з кедровою стружкою, курячі крильця і креветки у вершковому ріжку.

По-тайваньські. Місцеве населення при необхідності покладається на противірусні властивості гострого соусу каррі: пробирає так, що жодному збуднику в дихальній системі не втриматися!

По-американськи. Жителі США, що славляться вмінням підтримувати себе у відмінній формі, при перших ознаках нездужання приймають коктейль з м’ятного настою, лимонного соку, меду та часнику.

Залий 1 ч. л. м’яти перцевої склянкою окропу, нагрівай 3-5 хвилин на повільному вогні, потім проціди і розмішай в настої чайну ложку меду. Дрібно наріж маленький зубчик часнику, поклади в чашку і розітри. Відіжми в неї 1 / 4 невеликого лимона, додай м’ятний настій з медом, усе змішай і випий в теплому вигляді на ніч — вранці прокинешся здоровим!

Від нежитю в США прописують яблучний лимонад. Рецепт наступний: розмішай в склянці окропу 1-2 ст. л. яблучного оцту і стільки ж меду, випий гарячим. На ніч можеш приготувати собі ще одну склянку цього пиття.

По-італійськи. Від респіраторних інфекцій жагучі макаронники лікуються піцою. Стандартна начинка (сир, яйця, зелень, помідори й інші овочі) містить унікальний набір вітамінів, макро-і мікроелементів, що підвищують стійкість організму до грипу й застуди. Головна умова: всі компоненти повинні бути свіжими та натуральними!

По-афонські. Ченці,  на Афоні, рятуються від нездужань особливою ​​монастирською мікстурою, що складається з меду та церковного вина кагору (і те, й інше видають ченцям починаючи з осені, щоб вони заздалегідь приготували ліки). Ще один компонент росте в кожній келії — це алое.

Для медичних цілей годяться рослини, яким не менше 3-5 років. Фармацевти в рясі кілька днів не поливають алое, потім зрізують нижнє — саме широке листя, промивають його, віджимають сік, змішують з медом і кагором (1:2:3). Замість церковного можна взяти будь-яке червоне вино. Постав суміш у холодильник на 3-4 дні. Приймай по 1 ст. л. тричі день за 30 хвилин до їжі.

По-англійськи. Британець діє згідно прислів’ю «Яблуко на день — і лікар не знадобиться!». Правда, одного яблука для видужання обмаль — з’їдай не менше п’яти антонівок в день (переважніше кислі сорти  — у них більше вітаміну С), також налягай на мандарини, апельсини, грейпфрути, лимони. У них міститься ударна доза натуральної аскорбінової кислоти, що захищає від простуди, речовини, що сприяють її якнайшвидшому засвоєнню, і відсутній фермент, який руйнує цілющу аскорбінку. 3-4 склянки свіжовижатого соку цитрусів, випиті протягом дня, швидко приведуть тебе в норму.

По-мексиканськи. Обожнюють гостру їжу мексиканці переконані: найефективніший засіб від кашлю, нежиті і болю в горлі — червоний стручковий перець. Він дійсно зменшує утворення слизу, розширює бронхи, володіє терпкими і протимікробними властивостями. Відчувши нездужання, житель Мехіко приймає 1 / 4 ч. л. меленого перцю тричі на день. Щоб ліки було не таким пекучим, потрібно висипати його на язик (тільки не на корінь, де зосереджені рецептори, що сприймають гіркий смак) і відразу ж запити прохолодною водою.

Багато мексиканців вважають, що якщо 1 / 4 ч. л. перцевого порошку змішати з 1 / 4 склянки лимонного соку і такою ж кількістю віскі, то це тільки посилює терапевтичний ефект. Однак влити в себе цю «пекельну суміш» здатний не кожен — обпікає так, що на очах виступають сльози! Краще не ризикуй: додаючи червоний перець в суп і салат, отримаєш такий же результат — і давитися гіркими ліками не доведеться.

По-російськи. Замість червоного перцю травники використовали цибулю, часник і хрін. Останній був у лікарів в особливій пошані. Корінь хрону натирали на дрібній тертці, змішували з рівною кількістю цукру, залишали на 12 годин у теплому місці, проціджували і давали пацієнту по 1 ст. ложці щогодини до повного одужання.

А ось рецепт цілющого часникового масла. Натри часник на дрібній тертці, змішай з вершковим маслом (за смаком) і використовуй для бутербродів. Це відмінний засіб проти респіраторних інфекцій та спазму бронхів.

Спробуй також часник з медом. Розімни часник у ступці і змішай з липовим медом (1:1). Для профілактики грипу та застуди приймай по столовій ложці, запиваючи водою, протягом тижня.

Можеш поласувати часниковою приправою. Додавай тертий часник в салати, супи, соуси, присмачують їм м’ясні страви. 1-2 зубчика в день достатньо, щоб розпрощатися з сезонними нездужаннями. Не бійся специфічного часникового аромату. Від нього можна позбутися, пожувавши свіжий корінь або зелень петрушки.

Хороший цибульний «антигрипін». Натри на великій тертці цибулину, залий 0,5 л киплячого молока, залиш в теплому місці 20 хвилин. При перших ознаках нездужання випий всю порцію перед сном або залиш половину на ранок. Приймай напій гарячим.

По-білоруськи. Ягідний коктейль на меду миттєво ставить на ноги мешканців білоруського Полісся. Розітри ягоди калини червоної або брусниці, змішай за смаком з медом і додай трохи теплої кип’яченої води. Пий напій з приємною кислинкою по 1 / 2 склянки тричі на день.

По-корейськи. Відчувши наближення застуди, у Кореї заварюють імуностимулюючий чай з імбиром. Завдяки десяти противірусним компонентам імбирний корінь перешкоджає проникненню інфекції в організм. Для приготування імбирного напою тобі знадобляться: 4 горошини чорного перцю, 4 шт. кардамону, 3 гвоздики (приправа), імбир і кориця на смак. Подрібни прянощі в ступці або кавомолці. Налий в емальовану каструлю 280 мл ледь теплої води, поклади спеції, доведи до кипіння й вари на слабкому вогні 20 хвилин. В кінці додай щіпку чорного чаю, трохи молока і чайну ложку меду.

По-середньоазіатськи. На Сході боряться із застудою і грипом за допомогою мигдалю і абрикосових кісточок. Їх ядерця, що містять вітамін Е, білки і ненасичені жирні кислоти — по суті природний біостимулятор, тонізують організм і зміцнють імунітет. Але щоб нейтралізувати амігдалин, що входить до складу ядерець , і який в шлунку перетворюється на отруйну синильну кислоту, кісточки потрібно піддавати особливій обробці.

Ядерця з родзинками. Провари протягом 2-3-х годин абрикосові ядерця, змішай з рівною кількістю родзинок і залий медом, щоб вийшла густа маса. Для профілактики респіраторних інфекцій приймай по 1 ст. л. після сніданку, з терапевтичною метою — після їжі 3-4 рази на день.

Смажені ядерця. Залий абрикосові кісточки холодною водою на тиждень. Потім обережно надколи їх щипцями так, щоб шкаралупа не розвалилася. Закіп’ятити суміш 1 л води з 100 г солі, залити надколоті кісточки киплячим розчином і залиши на 3-4 дні. Після цього ядерця дістати, підсушити, підсмажити в духовці або мікрохвильовій печі і щодня з’їдати по 5-6 штук.

Протизастудний десерт. Півсклянки мигдалю або абрикосових ядерець (попередньо проварені протягом 2-3-х годин), 1 стакан волоських горіхів, півтори склянки родзинок, 2 лимони з шкіркою пропусти через м’ясорубку. Розтопити півтори склянки меду, залити масу, перемішати і залишити в темному місці на 1-2 дні. Приймай по 1-2 ст. л. тричі на день після їжі.

По-французьки. Французькі гурмани, коли здорові, п’ють вино, а застудившись, переходять на мінеральну воду місцевого розливу — «Баду», «Евіан», «Перрье», «Віші», «Сен-Йорр», «Віттель». Вони вважають, що інфекцію потрібно в буквальному сенсі вимити з організму. Візьми цю пораду на озброєння. Запальний процес сприяє закислению внутрішнього середовища організму. Нейтралізувати цей ефект допоможе мінеральна вода без газу з лужних джерел — «Боржомі», «Єсентуки-4», «Поляна Квасова».

По-фінськи. Фіни будь-які проблеми зі здоров’ям вирішують в лазні за чашкою потогінного чаю . І правда, кращого засобу від застуди не знайти! Звичайний чорний чай стане потогінним, якщо додати в нього мед або варення з малини, смородини, суниці, костяниці, журавлини або ірги. Ці ягоди — відмінний засіб проти респіраторної інфекції, створене самою природою. Можна також заварити липовий цвіт, м’яту, листя чорної смородини, вишні, обліпихи або суниці. Крім того, потогінними властивостями володіють: відвар з яблук і груш, фруктовий сік, мінеральна вода і фітонастої.

Приготуй настій квіток бузини чорної або кошиків чорнобривців дрібноквіткових: залий 1 ст. л. сухої трави склянкою окропу в заварювальному чайнику і залиш на 30 хвилин.

Змішай лист евкаліпта, корінь валеріани, плоди шипшини, квітки ромашки, кукурудзяні рильця, материнку, м’яту, мати-й-мачуху (1:2:3:4:4:5:5:6). Візьми по 2 ч. л. збору і звичайного чаю завари цілющий напій.