"Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня"

Гриби — частина рослинного світу

      Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей  роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.
На групі продовженого дня було проведено бесіди: «Їстивні та отруйні гриби». Організовано конкурс кращий малюнок на тему: «Обережно! Отруйні гриби!».

До їстівних належать білі гриби, червоноголовці, маслюки, сироїжки, лисички, опеньки та інші. Проте вже сьогодні є дані, що навіть у таких цінних їстівних грибах, як білий та лисички, виявлені отруйні речовини, які руйнуються при їх проварюванні. Ці ж їстівні гриби, недоварені або недосмажені, можуть стати причиною отруєння.

Основні причини отруєнь:
•    вживання отруйних грибів;
•    неправильне приготування умовно їстівних грибів;
•    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
•    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
o    «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
o    «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
o    «Усі гриби в молодому віці їстівні».
o    «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
o    «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
o    «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
o    «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
o    «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
•    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) — з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-8 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При появі перших ознак отруєння грибами необхідно негайно звернутися до лікувального закладу або викликати «Швидку допомогу».Одночасно, не чекаючи прибуття лікарів, треба негайно промити хворому шлунок солоною водою, содовим або слабомарганцевим розчином. Процедуру необхідно повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. Після цього рекомендується напоїти хворого міцним чаєм, кавою або молоком.

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби. Без грибів можна прожити. Дітям гриби вживати не можна, навіть якщо ви впевнені на 100% у тому, що вони їстівні!