Навчально-виховний комплекс № 24

"Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня"

Ласкаво просимо, дорогі діти та їх батьки!
Колектив Уманського навчально-виховного комплексу № 24 вітає Вас.
На нашому сайті Ви зможете дізнатися про нашу установу, бути в курсі всіх подій, які відбуваються в наших стінах, познайомитись з тими, хто виховуває Ваших дітей.
Ми будемо щиро раді, якщо Вам у нас сподобалось
З повагою, Колектив НВК № 24.

Дієта для одужуючих

У перші дні хвороби їсти абсолютно не хочеться. Але як тільки намітилося одужання, ти одразу прямуєш до холодильника. Звичайно, на приготування сил немає, та й смачненького хочеться більше, ніж відвареного шпинату. Обережно: з’ївши зайву цукерку, ти додаси шлунку роботи, а значить, менше сил залишиться на подолання вірусу. Обирай корисні продукти!

 Корисно

· Помідори, огірки, відварні і тушковані овочі, авокадо і зелень містять комплекс біологічно активних речовин, що зміцнюють імунну систему.
· Горіхи (не більше 5-6 шт. В день), знежирений йогурт і нежирне м’ясо (куряча грудка). Білок забезпечить швидке відновлення пошкоджених вірусами клітин і ферментативних систем, а амінокислота цистеїн зробить менш в’язкою слиз у носі, пазухах і бронхах.
· Напої без кофеїну: іонізована і збагачена сріблом мінеральна вода, фруктовий сік і морс допоможуть вивести токсини з організму.
· Курага, родзинки, банани, яблука (без шкірки або запечені в духовці), ківі, айва, інжир, малина, смородина, ожина, обліпиха, брусниця, чорниця полегшують дихання і роботу серця, яке відчуває перевантаження при лихоманці, стимулюють роботу нирок і імунітет.
· Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, гарбуз, варена морква та інші фрукти і овочі жовтого і оранжевого кольорів. Містять противірусні вітаміни А, Е, С, а також особливі речовини біофлавоніди, що допомагають їх засвоєнню. На відміну від інших фруктів, у цитрусових немає ферменту аскорбінази, що руйнує вітамін С.
· Горіхи і фруктові кісточки багаті рослинним білком, поліненасиченими жирними кислотами, вітаміном Е і селеном мікроелементом — все це стимулює імунну систему.
· Риба, яйця, вівсяна каша, боби, горох, квасоля завдяки наявності цинку зміцнюють захисні сили організму і нейтралізують респіраторні віруси.

 Шкідливо

· Сирі овочі, особливо білокачанна капуста, редиска, ріпа, бруква. Перевантажують шлунково-кишковий тракт, погано засвоюються, надають занадто сильну сокогінну дію.
· Жирні (зокрема молочні) продукти. Через зниження активності травних ферментів шлунок насилу перетравлює таку їжу.
· Кава, кола, гострі приправи, прянощі, соління, копченості дратують слизову оболонку шлунка і кишечник, які стали більш чутливі під час хвороби.
· Ананаси, занадто кислі і солодкі ягоди і фрукти мають подразнюючу і сокогінну дію, яка несприятливо впливає на кислотно-лужну рівновагу організму.
· Міцні м’ясні бульйони, яловичина, телятина, свинина, баранина. М’ясо — важка їжа. Застудившись, ти втрачаєш апетит, тому що перетравлення їжі вимагає великих енергетичних витрат, а організм економить сили для захисту від вірусів. Перейди на кисломолочну і рослинну дієту.
· Хліб (особливо чорний) і макарони. Вжиті у великій кількості, затягують одужання і сприяють розвитку післягрипових діабетів. Надлишок вуглеводів — навантаження для підшлункової залози, яку насамперед атакують віруси які потрапили в кров.
· Солодощі обтяжують підшлункову залозу, що загрожує розвитком бактеріальної інфекції.

Календар
Октябрь 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Сен    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031